Menu

People's Climate Mobilisation

Europe

English | Nederlands | Français | Deutsch 


Från ord till handling: Dags att divestera! 19-21 september kan du vara med oss och kräva ett klimatpolitiskt ledarskap värt namnet. Arrangera en uppseendeväckande aktion utanför ditt universit, kommunhus eller kyrkan och uppmana dem att divestera ur kol, olja och gas.

I vårt vardagsliv har vi alla att göra med institutioner som fortsätter att investera i bolag som utvinner fossila bränslen, trots att de vet att denna industri planerar att bränna fem gånger mer olja, kol och gas än vad som krävs för att orsaka förödande klimatförändringar. Det är dags för världens ledare att, påsåväl global som lokal nivå, ståupp mot denna samvetslösa industri och pysafossilbubblan (fossilbubblan = investeringar i fossila tillgångar som måste lämnas under marken för klimatets skull).

I olika hörn av Europa har en ny divesteringsrörelse vuxit fram för att uppmanabeslutsfattarna inom kyrkor, universitet, kommuner och pensionsfonder att klippa sina band med den smutsiga fossilindustrin. Genom att divestera ur kol-, olje- och gasbolag kan våra samhällsinstitutioner visa ledarskap i klimatfrågan, på riktigt. Tillsammans kan vi börja montera ner den makt och det inflytande som fossilindustrin haft i så många år och istället kavla upp ärmarna och ställa om Europa genom verkliga klimatlösningar.

När världens ledare samlas påklimattoppmötet i New York ska vi skicka ett kraftfullt budskap från Europa. Vi kräver äkta klimatledare – och det betyder klippta band med fossilindustrin! Det är dags att divestera.

Uppmana till divestering genom att arrangera en aktivitet den 19 eller 20 september påditt universitet, i din stad eller kyrka och skicka oss en bild. Vi kommer att ta med era foton till People’s Climate March i New York den 21 september, tillsammans med bilder från människor över hela världen, som kräver handling mot klimatförändringarna.

Idétorka? Här kommer några tips påhur ni kan kräva divestering påett roligt sätt:

 

Spela volleyboll med fossilbubblan!

 

1493327_263725470452366_1767061587_o.jpg

Arrangera en match fossilbubble-volleyboll utanför entrén till din institution. Världen håller påatt blåsa upp en fossilbubbla genom att fortsätta investera i fossila bränslen vi aldrig kommer att kunna bränna upp. I Almedalen spelade besökare volleyboll med budskapet skrivet klart och tydligt på volleyboll-nätet: “AP-fonderna spelar med vår framtid – #divestera ur kol, olja och gas!”

 

Rama in era krav

 

frame.jpg

Skapa ett roligt och lite annorlunda upprop genom att be folk pågatan kräva divestering och posera inramad framför kameran! Glöm inte att ta deras kontaktuppgifter och skriv in i er insamling på nätetefteråt. Kan du komma pånågot sätt som ni kan överlämna er namninsamling eller ert uppmaning till institutionen för att göra kampanjen ännu mer uppseendeväckande?

 

#Divestmentselfie

 

Ta en fångande bild av dig själv eller din grupp när ni vrålar ut er längtan efter en fossilfri värld och dela den i sociala medier med hashtagen #fossilfree! 


UEA hand-in Valentine's cards to VC with banners.jpg

 

Slå hål på fossilbubblan

 

Har du koll påhur mycket din institution investerar i fossilindustrin? Skriv upp siffran påen stor ballong, fyll den med låtsaspengar och bjud in en representant från institutionen för att sticka hål påbubblan – allt för att belysa vilken stor summa som står påspel (dvs riskerar förlora sitt värde när klimatomställningen gör fossila bränslen till en industri utan värde). Gör det gärna påen offentlig plats. Eller varför inte invadera en symboliskt viktig plats med enorma fossilbubblor i människostorlek som det här gänget Oxford-studenter gjorde?

 


Vill du veta mer om divestering och fossilbubblan? Gåin på gofossilfree.org/se/ .
Börja smida era planer inför fossilbubbleaktionen redan nu! Fåfolk att engagera sig, fördelaansvar inom gruppen, hitta sätt att kommunicera och peppa gänget inför den 20e september!
Kolla in Fossil Free-kampanjen på Facebook och Twitter.
Är ni aktiva påsociala medier? Använd #fossilfree, #divest och #peoplesclimate när ni lägger upp text och bild såhittar vi er!

Glöm inte att dokumentera era aktiviteter och skicka allt till oss!