Menu

People's Climate Mobilisation

Organiseringsguide

Oavsett om ni är vana aktivister eller om det är första gången ni organiserar något liknande, kan ni använda den här enkla guiden för att komma igång. Alla steg behöver dock inte vara relevanta för alla aktioner. Det här är ett enkelt sätt att delta i PCM. Kolla in det här först och sedan kan ni börja planera en kreativ, engagerande och slagkraftig aktion på er ort!

 

1) Samla ihop ett team

Samla ihop ett gäng människor som har den kunskap och de talanger ni behöver och låt dessa utgöra kärntruppen. Kom ihåg att involvera andra föreningar och organisationer som antingen kan vara en del av teamet eller som kan hjälpa till med idéer och information.

2) Bjud in folk

Bjud in era vänner, grannar och lokala föreningar till att hjälpa till med sponsring, organisering och deltagande i aktionen. Fråga kyrkan, moskén, synagogan, facket, idrottslag, universitet och skolor eller konstföreningar om de är intresserade av att bli engagerade i frågan eller hjälpa till.

3) Planering

14756655073_82fccba1b7_zBestäm ett budskap, en aktion och en plats. Var noga med att budskapet är klart och tydligt, så att de ni vill kommunicera med förstår det, oavsett om det är media, beslutsfattare, samarbetspartners eller vanliga människor det handlar om. Här är ett relativt enkelt sätt att delta i People’s Climate Mobilisation:

Ta ett gruppfoto på en symbolisk plats, till exempel ett fossilutvinningsområde, ett skadligt infrastrukturprojekt, klimathotade områden eller andra platser som kan kopplas till klimathot och klimatförändringar och dela det på sociala medier genom att använda hashtaggen #peoplesclimate. En gemensam slogan som kan användas (på plakat, etc.) på dessa foton är ”Handling inte ord [Action, Not Words]: ……. !” (fyll i ditt/dina lokala, regionala eller nationella krav på den punktade linjen) eller motsvarande på ditt eget språk.

Det fina med dessa globala aktionsdagar är variationen och kreativiteten i de aktioner som anordnas runt om i hela världen. Vanliga aktioner är demonstrationer och marscher på gatorna i en ort eller stad, ett torgmöte med tal och musik, en vandring, ett knytkalas eller diskussioner. Oavsett vilken aktion du väljer att göra, se till att inte missa de bästa fotomöjligheterna för att fånga din aktion och alla som är med på bild – bilder är det bästa sättet vi kan nå ut med våra starka budskap världen över.

4) Logistik

Planera allt det praktiska så snart som möjligt, inklusive tidpunkt för aktionen, transport, ljudsystem, polistillstånd, sponsring med mera, om det skulle behövas.

5) Sprid budskapet

Planera hur ni ska nå ut till människor. Sätt upp mål för hur många människor ni vill ska komma på evenemanget och gör upp en plan för hur ni ska nå ut till ännu fler. Se till att också registrera ert evenemang här. Bjud in samarbetsorganisationer som kan vara intresserade av er aktion. Prata med skolor, religiösa grupper, bjud in till möten, sätt upp affischer, skicka ut massmail, var med i radio, dela på sociala medier, skicka in insändare till lokaltidningen, skriv in er på den lokala kalendern eller eventlistan eller fråga föreningar att inkludera information om er aktion i sina nyhetsbrev.

6) Gör skyltar och plakat

Skyltar, foton, plakat med mera är det viktigaste för att få fram ert budskap till förbipasserande och till media. Om ni har möjlighet, bestäm en tidpunkt innan aktionen då ni målar och skriver alla skyltar och plakat och bjud in frivilliga att komma och hjälpa till. Plakat och skyltar med (eller med motsvarigheten till) ”Handling inte ord [Action, Not Words]: ….. !” (fyll i ditt/dina lokala, regionala eller nationella krav på den punktade linjen) hjälper till att koppla samman alla PCM-evenemang globalt.

7) Prata med medierna

Det är viktigt att kontakta de lokala, regionala och nationella medierna för att försäkra dig om att de rapporterar om alla PCM-aktioner i ert område. Fundera på vilka tidningar, tv- och radiokanaler och internetsidor ni vill ska skriva om ert evenemang och ta kontakt med dem redan nu!

8) Aktionen

Flera månaders planering leder fram till det här ögonblicket! Dela era foton på Facebook och andra sociala medier, såsom Twitter och Instagram med hashtaggen #peoplesclimate. Skicka dem också till era vänner och till media. Ha kul och känn att ni bidrar med något och är en del i en global aktion om att sätta press på politiker att lösa klimatkrisen.

9) Rapportera tillbaka

Den här delen är väldigt viktig: Så snart er aktion är klar, se till att välja ut de bästa bilderna, filmerna och nedskrivna berättelserna från er aktion och skicka in dem här. Det här möjliggör för våra kommunikatörer att sprida budskapet på bästa sätt till medierna och till världens beslutsfattare.

 

Tack för att ni är en del av en denna förändrande rörelse!