Menu
urszula urszula, September 4, 2014

Den 21 september kommer världens största klimatmobilisering gå av stapeln i New York. En delegation med ledare från världens gräsrotsrörelser kommer vara på plats under demonstrationen i New York för att se till att röster från rörelser och kampanjer över hela världen får plats. De kommer också lyfta fram olika svårigheter som kommer fortsätta långt efter september.

Vi är minst sagt ivriga att få presentera denna grupp av globala klimatambassadörer!

 

EFLEDA KEMPIS BAUTISTA från FILIPPINERNA

Efleda Kempis Bautistaär för närvarande ordförande för Leyte Rural Assistance Program och Leyte Center for Development Efleda-Bautista-2(ett landsbygdsprogram och biståndscenter) och är djupt engagerad i bistånds- och återuppbyggnadsinsatserna efter tyfonen Haiyan/Yolanda (som drabbade Filippinerna den 8 november 2013) genom People’s Surge Philippines Hon är en framstående före detta lärare och drivit ett omfattande arbete med lokalsamhällen på landsbygden, klansamhällen och ungdomsgrupper i Samarregionen. Speciellt intriktat på bevarande, avfallshantering, städning av kuster, gruvmotstånd och inkomstbringande projekt inriktade på återvinning.

 

MARTIN GUILLERMO MULLALLY från Argentina

Martin Guillermo Mullally är kommunikationsexpert och medlem iMartin-Cipo-Mullullay-HighRes2  Observatorio Petrolero Sur (OPSur)– en forsknings och stödorganisation kring de sociala och miljömässiga konsekvenserna av fossilindustrins i Argentina. Han är också medlem i pressgruppen för Multi-Sectoral Coalition Against Fracking (en koalition mot användningen av fracking). Han arbetar som producent för TV-programmet Cartago, är en av programledarna för radiomagasinet Vorterix Neuquén och arbetar med kooperativet Cae Babylon.

ISSO NIHMEI Vanuatu, Pacific Islands

Isso Nihmei är en ungdomsledare som arbetar med det så kallade SPC-GIZ inom det nationellaIsso anpassningsprogrammet mot klimatförändringar – som jobbar med klimatförändringar i Stilla havsregionen (CCCPIR), deras syfte är att stärka Stilla havsländer och regionala organisationer i sitt arbete mot klimatförändringarnas konsekvenser. Bland hans fokusområden finns klimatförändringar, jordbruk, däribland nya bruksmetoder, kontakten med regeringen och interaktion med nationella och lokala klimatinitiativ.

 

VAISHALI PATIL från Indien

Dr. Vaishali Patil är en ledande gräsrotsaktivist som har jobbat i Konkanområdet i Vaishali-Patil-den Indiska delstaten Maharashtra i över 20 år med allt ifrån att ordna markrättigheter för kvinnor till att stoppa kol- och gruvbrytningsprojekt och organisera motståndet mot det största kärnkraftsprojektet någonsin i hennes delstat. Hon är grundaren av Ankur Trust; ; Ordförande för Forum for Demanding the Rights of Indigenous People (ett forum med fokus på ursprungsbefolkningars rättigheter); Sammankallande för Forum Against Disastrous Projects i Konkan (Forum mot förödande projekt i Konkan); och sekreterare i Vikas Sahyog Pratisthan – ett nätverk av organisationer i Maharshtra. Hon är också grundare av Forum Against Atrocities on Women (Forum mot illdåd mot kvinnor).

 

GÖKŞEN ŞAHİN från TURKIET

Gökşen Şahin var en av aktivisterna som grundade Turkey’s Global Action Group 2005 among, goksen_resim-de organiserade bland annat kampanjen “Sign Kyoto” för att uppmuntra den turkiska regeringen att underteckna Kyotoprotokollet. Hon är miljöpolitisk samordnare och klimatpolitisk sakkunnig på  Foundation – En turkisk stiftelse för att bekämpa erosion, avskogning och bevara naturliga livsmiljöer. På Open Radio, den enda oberoende radiokanalen i Turkiet, har hon gjort flertalet program om miljö och klimatförändringar. Just nu är hon producent för programmet “Green Wave” på nyss nämnda kanal.

 

FATIMATA NIANG DIOP från Senegal

Dr. Fatimata Niang Diop är samordnare för UNDESERT, Fatimata-Niang-Ep-Diop-en organisation som arbetar med att få förståelse för och bekämpa miljöförstöring i Västafrika. Hon är expert inom ekologi, biologisk mångfald, hantering av skogsresurser, planering av kolprojekt och utveckling. Hon har också varit konsult på Wetlands International liksom på IUCN:s högkvarter för biologisk mångfald i Västafrika. I sitt arbete med unga klimataktivister leder hon just nu den nationella Power Shift-gruppen i Senegal som är en del avkampanjen Global Power Shift. Kampanjen syftar till att förstärka klimatrörelsen genom regionala sammankomster, strategiskt påverkansarbete och gräsrotsrörelser.

DIANA MACIAGA , från Polen

Diana Maciga arbetar med den polska organisationen Diana-MaciagaWorkshop for All Beings, som specialiserar sig på beskydd av Polens värdefulla natur. Hon har deltagit i Global Power Shift och Power Shift för Central- och Östeuropa. Hon delar med sig av sin erfarenhet genom kampanjer och samordning av en utbildning för polska lokala ledare – “Guardians of Climate” (Klimatets beskyddare). Just nu är hon en av hjärnorna bakom Stop Elektrowni Północ campaign (stoppa “det norra kolkraftverket”) – en ny koldriven anläggning där hon lever i Polen.

 

Juan Pedro Chang Castro från Peru

 

Juan Pedro Chang Castro är en fackledare, miljökämpe och hållbarhetsmanager för Decent Labor-rörelsen. Han är ledamot i National Commission on Health and Environment för Confederation of Workers of Peru (CUT PERU), nämndmedlem i Paramonga Environmental Monitoring och en av organisatörerna i People’s Summit on Climate Change in Peru. Han är också sammankallande för CUT PERU, vice generalsekreterare för facksammanslutningen Andean Worker Unions, vilken inkluderar Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru och Venezuela. Bland många andra uppdrag, är Juan också medlem i National Council of Labor, Minstry of Labor and Employment (MTPE CNT).

 

Desmond Matthes D’sa från Sydafrika

 

Desmond D’sa är medgrundare och medsamordnare för South Durban Community Environmental Alliance. 2014 fick han ta emot Goldmans Miljöpris för Afrika för hans insats för att hjälpa Durbans rösträttsfråntagna invånare att stänga ner soptippen Bulbul Drive. Det var en av områdets största tippar för giftigt avfall, som utsatte boende i närheten för farliga kemikalier och berövade dem deras rättigheter till en säker och ren miljö.

 

Lorena del Carpio Suarez från Peru

 

Lorena del Carpio Suarez är en ungdomsledare och medlem i El Movimiento Ciudadano frente al Cambio Climático (MOCCIC), som har en viktig roll i den breda Peru COP20-gruppen. Hon är involverad i Programmatic Commission för Peru COP20-gruppen, där hon jobbar med teknisk assistans och kompetensutvecklingsstöd.

 

Ömer Madra från Turkiet

Ömer Madra är chefsredaktör och grundare för Acik Radyo i Istanbul – den första oberoende, lyssnarfinansierade radiostationen i Turkiet. Han är en framstående rättsexpert, författare, kolumnist och före detta tidningsförläggare. Han är också redaktör och medverkare i flera olika medier i Turkiet, bland annat Acik Gazete, Asik Yesil och Gezi Park: Reports and Commentary. Han har författat flera böcker, bland annat Global Warming and the Climate Crisis – Why We Can’t Wait tillsammans med Ümit Sahin.

 

Elizabeth Mpofu från Zimbabwe

 

Elizabeth Mpofu är generalsamordnare för La Via Campesina’s ICC. Hon är ekologisk odlare, aktivist och jobbar för förbättrade villkor för småskaliga jordbrukare. Hon är grundare till Zimbabwe Smallholder Organic Farmers Forum (ZIMSOFF) och Eastern Southern Smallholder Farmers’ Forum (ESAFF), båda två organisationer som främjar hållbart jordbruk. Hon är ordförande för ZIMSOFF och vice ordförande för ESAFF. Hon har också arbetat för Association of Zimbabwean Traditional Environmental Conservationists (AZTREC) och var senare också ordförande där.

 

Lidy Nacpil från Filippinerna

 

Lidy Nacpil är en aktivist från Filippinerna och jobbar med ekonomisk, miljömässig och social rättvisa och jämställdhet i regionala, nationella och globala kampanjer. Hon är koordinator på Jubilee South – Asia Pacific Movement on Debt and Development (JSAPMDD), medkoordinator i den globala kampanjen Demand Climate Justice (DCJ) och medlem i koordinationskommittén för Global Alliance on Tax Justice (GATJ). Hon är också vice ordförande i Freedom From Debt Coalition (FDC) i Filippinerna och sammankallande för Philippine Movement for Climate Justice (PMCJ). Lidy är dessutom ny ledamot i 350.orgs internationella styrelse.

 

Catty Quispe Rivera från Peru

 

Catty Quispe Rivera är 29 år och aktivist i El Movimiento Ciudadano frente al Cambio Climático (MOCCIC), där hon ansvarar för deras kampanjarbete. Hon har också hjälpt till att leda MOCCIC’s ungdomsnätverk. Hon har varit involverad i Global Power Shift och varit ungdomsrepresentant i Metropolitan Assembly i Lima. Hon medverkar just nu i projektteamet för Tierractiva – ett evenemang som ska organisera ungdomar kring klimatförändringar på ett nationellt plan och i samband med COP20-mötet. Hon är också samordnare för arbetsgruppen för kommunikation i Peru COP20-gruppen.